Naistutkijoiden, kehitysmaaprofessorin U. B. Lindströmin ja Maailmanpankin mukaan naisiin kohdistuva väkivalta aiheuttaa enemmän kuolon uhreja ja vammoja kuin syöpä, malaria, liikenneonnettomuudet ja sodat yhteensä. Aasiassa murhataan joka vuosi kymmeniä tuhansia naisia myötäjäisistä syntyneiden erimielisyyksien takia. Yli 100 000 naista kuolee vuosittain epähygienisissa oloissa tehtyihin abortteihin. Mutta myös "sivistyneessä" lännessä pahoinpidellään joka päivä satoja naisia, tekijöinä yleensä omat läheiset miehet.

Maailman 1,3 miljardista köyhästä peräti 70 prosenttia on naisia ja lukutaidottomista ihmisistä 2/3 on naisia. Maailman rikkain kymmenys sen sijaan koostuu lähinnä eliittimiehistä. Useimmissa maissa naiset joutuvat edelleen tyytymään miehiä 30 prosenttia alempaan palkkaan ja epävarmempiin työolosuhteisiin. Naisten työpäivä on, varsinkin köyhissä maisissa, miesten työpäivää selvästi pitempi. Kehitysmaan nainen joutuu nyt käyttämään huomattavan osan työpäivästään veden ja polttopuun noutamiseen. Hän vastaa suuresta osasta perheen ruuantuotannosta ja hänellä on päävastuu lapsista. Kansainvälisten patohankkeiden myötä naiset kävelevät yhä kauemmaksi etsimään vettä ja polttopuita, samaan aikaan kun suuryritysten voitot kasvavat, autioituminen lisääntyy ja paikallisilta imuroidut tuotot valuvat ulkomaille. Suuryritykset jättävät jälkeensä saasteita, jotka nekin koituvat ensisijaisesti raskaana olevien naisten ja heidän sikiöidensä vaurioksi. Naiset joutuvat miehiä useammin alttiiksi myrkyllisille torjunta-aineille, kärsivät enemmän hengitystietulehduksista ja silmäsairauksista. Jo nyt naiset ovat ylirasittuneita. Heidän työtaakkaansa tulisi helpottaa tuomalla puhdas vesi kyliin, hankkimalla aurinkokeittimiä, parempia työkaluja ja ennen kaikkea jakaa työt tasaisemmin miesten kanssa. Tästä kehityksestä hyötyisivät kaikki luonto ja teollistuneet maat mukaan lukien. Tämän sijaan mm. Nestle-yhtiön yksityinen pullobisnes on tuhonnut Aasiassa paikallisten pohjavesi-omavaraisuuden ja johtanut lapsikuolemien kasvuun; köyhillä ei ole varaa pulloveteen ja he joutuvat juomaan saastunutta vettä. On myös näytetty toteen, että kaikkialla, missä naisten oikeuksista ei välitetä myös kansantalous kärsii ja pahoinvointi lisääntyy. Maailmanpankin mukaan maissa, joissa naisten terveydestä huolehditaan, talouskasvu on jopa 30 prosenttia korkeampi kuin tasa-arvosta piittaamattomissa maissa. Bangladeshissä toimivan, Nobel-palkitun Grameen-pankin kokemusten mukaan naiset ovat miehiä tunnollisempia lainan takaisinmaksajia. He käyttävät rahansa enemmän lapsia ja luontoa hyödyttävällä tavalla kuin brändituotteita itselleen hankkivat miehet.

Ryhmä miehiä alkoi Kanadassa 1990-luvun alussa aktiivisesti vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Montrealin teknisessä korkeakoulussa tapahtuneen naisten joukkomurhan muistopäivänä. 14 naista oli surmattu raa’asti ”feministeinä”. Erään koulusta ulkopuolelle jääneen miehen näkemys oli, että naiset veivät hänen paikkansa. Turkissakin miehet ovat pukeutuneet naisiksi viime aikoina osana naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista kampanjaa. Nyt naisten oikeuksien viikolla tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla naisia suojataan väkivallalta ja heille taataan peruspalveluita, koulutusta, omistusmaata ja luottoa. Suomen tehtävä on lisätä turvakotien määrää—aihe mistä Suomi on saanut toistuvasti moitteita liian huonon perusturvatason lisäksi. Ovatko poliitikot tähän valmiita myös Suomessa—yhdessä EU:n väkivaltaisimmista maista? Ainakin itse jatkan tätä työtä.