Seurakunnatkin ovat nyt alkaneet puhua entistä kiivaammin vapaaehtoistyön ihanuudesta osana ehkä tiedostamatontakin jenkkimeininkiä. Tietenkin tämä on myös seuraus verotulomenetyksistä kun ihmisiä eroaa kirkosta. Toisaalta luulisi kirkolla olevan aika paljon metsä- ja muuta omaisuutta myytävänä. Silti keskustelu ainakin Kiimingissä on sen suuntaista että matkitaan nyt markkinataloutta ja yritetään korvata kunnon palkkatyö ja koulutettu henkilökunta vapaaehtoistyöllä. Vähemmän diakoniaa, enemmän ostopalveluja ja oikein rekrytointia vapaaehtoisuuteen.

Mutta jollainhan ihmisten on elettävä. Silti palkkatyötä vähennetään osana uusliberalistista markkinataloutta tietoisesti jotta tuo kaiken pahan alkujuuri, työnottajalle niin kallis TYÖVOIMA, suoranainen pirulaisjoukko, voitaisiin ulkoistaa ja päästä palkanmaksun aiheuttamista voittoa vähentävistä menoeristä. Kirjoitan siis sarkastisesti koska minusta TYÖ on oikeus, ja siitä kuuluu saada toimeentulo joka riittää elämiseen.  Suunta on kuitenkin työntekijöiden neuvotteluvoiman ja aseman heikentäminen, jotta  maailman ylin prosentti voisi laajentaa lähes puolen maailman omaisuuden omistusoikeuttaan.

Kirkolla on korkea aika herätä vastustamaan tätä sen sijaan, että se lähtee mukaan rakentamaan amerikkalaista hyväntekeväisyysyhteiskuntaa.

Kun vapaaehtoistyö nyt kuitenkin laajenee ja osin ihmisten naivin hyväntahtoisuuden myötä alkaa normalisoitua, yhä useampi jää ilman palkkatyötä. Ne suhteellisen harvat, aikamme ihannoimassa yrittäjyydessä, saattavat myös hyötyä aiheettomasti, kun rahaa epätoivoisesti tarvitsevat "lahjatalousaktivistit" päätyvät palkkatukityöllistetyiksi tai halpatyövoimaksi.

Hyvinvointivaltio, jossa työ on oikeus ja valtiovallan tulee järjestää sitä elvytyksellä tai muilla toimilla, tulee rakentaa uusiksi. Mikä tahansa järjestelmä, myös yhteiskunta, romahtaa kun tuottavuus (yksien etu)  asetetaan kestävyyden ja sosiaalisen vakauden edelle.  PERUSTULO joka estäisi ilmiön, "työssäkäyvät köyhät" ja korvaisi perusturvan kyykytysagendan, on ehdoton vapaehtoistyönkin vajeelle.  Se on ainoa tämänhetkinen ratkaisu oikeistomaailman aiheuttamaan köyhyyteen.

Kun tulot ylittävät joillakin tietyn tason, voitaisiin perustulo periä takaisnin. !